De fluïde organisatie (1): het einde van de organisatie?


10 juni 2016
Categorie: Fluïde organisaties

Deze blog is een eerste in een serie van 10 blogs over Henk, directeur stichting NBO die werkt aan en worstelt met zijn fluïde organisatie. De blogs zijn geschreven door Erik Greven, principle consultant bij RibbonWood.

Episode 1: continuïteit of opgave?

Ik sprak Henk gisteren. Henk is directeur van de Stichting NBO, een stichting met een maatschappelijke doelstelling. Henk heeft zijn organisatie (ongeveer 30 mensen) in twee jaar omgevormd tot wat hij noemt een fluïde organisatie, en daar is ie trots op. “Fluïde? Wat is dat nu weer? Gewoon weer een nieuw woord voor flexibiliteit?”

Meerwaarde

Het bleek toch echt iets anders te zijn. Volgens Henk staat fluïditeit voor een oriëntatie op meerwaarde in plaats van op continuïteit. Het gaat er om zo goed mogelijk een bijdrage te geven aan een maatschappelijke opgave. Heeft de organisatie op enig moment geen meerwaarde meer, dan gaat het niet op zoek naar andere opgaven, maar stopt het gewoon met bestaan. Deze focus op specifieke meerwaarde geldt voor zowel de bureau-organisatie als voor het bestuur van de Stichting. Het bestuur stuurt dus niet meer op de meest voordelige positionering van de Stichting zelf binnen het krachtenveld van de markt, zoals dat vroeger het geval was.

Niet vormvast

Dit heeft grote gevolgen voor de organisatie zelf. Om op dagelijkse basis effectief te kunnen zijn ten opzichte van de externe opgave, kan de organisatie telkens veranderen van vorm. Wat de professionals (inclusief Henk zelf) bindt, zijn die gemeenschappelijke opgave, en gemeenschappelijke waarden. En het belangrijkste: de samenstelling van die groep van professionals kan telkens anders zijn, net wat er nodig is. Er is geen vaste organisatie meer.

Waarom?

Ik vroeg Henk waarom hij deze transformatie twee jaar geleden was begonnen. Hij begon gek genoeg met te vertellen wat er toen goed was, niet met wat allemaal niet deugde. Toen Henk directeur werd bij de Stichting, trof hij een groep medewerkers aan die zeer gemotiveerd waren in hun werk. Allemaal hooggekwalificeerde mensen die zonder uitzondering het beste voor hadden met de Stichting.

Toch achter de feiten aan

Toch had Henk al snel het gevoel dat de organisatie steeds net achter de feiten aan liep. Alles was georganiseerd voor wat gisteren belangrijk was. Ieder had een eigen taak, en bleef dat zo goed mogelijk doen. En als er iets echt misging, werd er naar Henk gekeken voor een oplossing. Ook voor het overzicht en de samenhang verwachte iedereen dat Henk dat zou bewaken. Maar die had het gevoel te ver af te staan van de dagelijkse praktijk en miste de contacten met de afnemers die de professionals vanuit de aard van hun uitvoerende taak wel hadden. Henk kreeg het steeds drukker, en de medewerkers moesten daardoor steeds langer wachten op een antwoord (en oplossing). En de waar we het allemaal voor doen? Dat verdween steeds verder naar de achtergrond…

“En van die bureaucratische organisatie wilde ik af. Maar wat ik dan wél wilde, vertel ik je de volgende keer. Het is inmiddels laat geworden”.

Ik spreek Henk over een week weer. Hij heeft beloofd dan zijn visie op de ‘fluïde organisatie’ uiteen te zetten.Reacties


Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.