Angst voor verandering - Tip innovatie


18 november 2015
Categoriën: Veranderen is lastig, Succesvol veranderen, Innovatie

In mijn vorige blog Angst voor verandering gaf ik aan dat volgens mij succesvol verandermanagement neerkomt op drie dingen:

  • Goed waarnemingsvermogen. Goed om je heen kijken. Trends zien en daarop anticiperen met nieuwe concepten (product/ service);
  • Optimaal verandervermogen van uw organisatie. Bent u in staat om snel te veranderen als de markt dat vraagt of zit u vast in onwrikbare processen, organisatie, mensen en systemen?;
  • Goede executie van verandering. Het vermogen om een plan te maken en deze ook daadwerkelijk en succesvol uit te voeren. 

De blubber van de gevestigde orde

Vandaag wil ik inzoomen in een goed waarnemingsvermogen. En laat ik beginnen met een tip. Vanuit ons vak als professioneel verandermanager komen wij regelmatig in contact met diverse bedrijven. Veel goede ideeën gaan verloren in de blubber van de gevestigde orde, en dat is heel jammer. 

Het overkomt anderen ook

Denk dat veel mensen wel het verhaal kennen van Steve Jobs. In zijn autobiografie wordt aangegeven dat het idee van het gebruik van windows (niet het besturingssysteem van Microsoft, maar het gebruik van 'ramen' voor toepassingen) niet van Apple komt of van Microsoft maar van Xerox. Dat idee lag daar op de plank, maar men pakte het niet op, Xerox vond het op dat moment niet zo belangrijk.

Ander legendarisch voorbeeld is van Nokia. Nokia bewees steeds weer lenig te kunnen inspelen op verandering. Van een eenvoudige houtpulp molen bij het Finse plaatsje Nokia in 1865, via rubberproducten, een kabelbedrijf, bosbouw, electronica naar wereldleider in mobiele telefoons. Wie had niet de Nokia 6310? Onverwoestbaar. Toch misten ze de opkomst van de smartphone en werden ze ingehaald door Apple met de iPhone. Nu zijn ze een afdeling binnen Microsoft.

Innoveer!

Kortom, blijf om je heen kijken! En dat niet alleen, sta open voor verandering, blijf je aanpassen, ook al ben je de beste in je vakgebied.

Reken daarbij wel op weerstand, dat is een fact of live. Echt letterlijk continu veranderen is ook niet goed, er moet een zekere mate van stabiliteit zijn. Mensen zullen die stabiliteit willen beschermen. Punt is alleen dat velen daarin doorschieten. Jammer. Het goede nieuws is: u bent zich dat bewust. Doe er wat mee!

Volgende keer over het omgaan met weerstand.Reacties


Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.