Angst voor verandering


15 oktober 2015
Categorie: Succesvol veranderen

Angst voor verandering

"Veranderen is beangstigend. Weet je wat, we doen het niet. We stoppen onze kop in het zand en het gaat vanzelf over."

Deze quote heb ik niet echt ergens opgevangen. Tenminste, niet op deze letterlijke manier. Maar de quote geeft wel aan hoe sommige managers denken. Veranderen kan lastig zijn. Als jij het initieert en het gaat mis, dan heb jij het gedaan. Beter niet doen dus.

Oorzaken angst voor verandering

Soms wordt deze angst ingegeven door eerdere trajecten over programma's die niet zo succesvol waren. Soms, en misschien wel veel vaker, kijken we niet goed om ons heen. De wereld verandert. Maar als je tot de gevestigde orde hoort dan heb je moeite om deze veranderingen te (willen/ kunnen) zien.

Als ik het dan heel zwart stel zijn er managers die hun succes laten remmen door selectieve blindheid en angst. Komt niet bij u voor natuurlijk, maar er zijn veel anderen die hier aardig in de buurt zitten.

Succesvol verandermanagement

Eigenlijk komt succesvol verandermanagement neer op drie dingen:

  • Goed waarnemingsvermogen. Goed om je heen kijken. Trends zien en daarop anticiperen met nieuwe concepten (product/ service);
  • Optimaal verandervermogen van uw organisatie. Bent u in staat om snel te veranderen als de markt dat vraagt of zit u vast in onwrikbare processen, organisatie, mensen en systemen?;
  • Goede executie van verandering. Het vermogen om een plan te maken en deze ook daadwerkelijk en succesvol uit te voeren.

Ontkennen lukt niet, het gaat niet weg

Het punt is dat verandering niet meer te ontkennen valt. De levenscyclus van bedrijven is in korte tijd gereduceerd naar 15 jaar. U zult moeten anticiperen, anders bent u er straks misschien niet meer.

Het goede nieuws: het kan wel

Dus komt het neer op het wegnemen van drempels. Drempels die maken dat u één van bovenstaande zaken onvoldoende beheerst. In navolgende blogs zal ik aan elk van bovenstaande punten aandacht besteden.

 Reacties


Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.