Vertrouwen: Ruzie Telegraaf om reorganisatieplan


Ruzie Telegraaf

MT.nl publiceerde recent een mooi artikel over de ruzie bij de Telegraaf. De gebeurtenis gaat in de kern over een scherp verschil van inzicht tussen de investeerders en de redactie over hoe te organiseren. De investeerder lijkt de 'leuke' onderdelen (internet) apart te willen zetten van het 'papier'. Het hoeft geen betoog dat papier een moeizaam verhaal is en dat dat een begrijpelijke reden is dat de redactie kritisch is over de voorgenomen richting. 

Vertrouwen

Interessant is hier dat vertrouwen voor het doorvoeren van verandering belangrijk is. Maar ook de macht die de verschillende partijen in de organisatie kunnen hebben. Je kunt je natuurlijk afvragen waar dit op uit gaat komen en wie hierin het onderspit gaat delven. Maar dit heeft veel weg van een openbaar uit te vechten duel.

Wellicht zorgvuldig gekozen en opgezet vanuit het perspectief van de investeerders. De vraag blijft dan wel of er niet een andere manier zou zijn geweest waarmee de belangrijkste stakeholders koers hadden kunnen kiezen. Investeerders kunnen natuurlijk niets zonder een goede redactie.

Vaak niet meer te herstellen

Ik maak toch met enige regelmaat mee (zij het niet altijd op de schaal als bij de Telegraaf) dat een stakeholder, vaak een manager (of heel directieteam) geen vertrouwen meer heeft van de andere groep (team of medewerkers). Het ontbreken van het vertrouwen in elkaar maakt ook dat je geen zaken meer kunt doen en dus niet meer succesvol kunt zijn.

Dit is (in mijn ervaring) ook niet meer te herstellen als de individuen blijven zitten. Dit kan alleen maar opgelost worden door een aantal belangrijke spelers te wisselen.

Vertrouwen is en blijft zeer belangrijk wil je succesvol zijn als bedrijf en wil je met succes veranderingen kunnen doorvoeren.Reacties


Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.