10 tips voor succesvol verandermanagement


30 januari 2015
Categorie: Succesvol veranderen

Veranderen is lastig, dat weten we allemaal. Maar regelmatig aanpassen van uw organisatie op de veranderende omstandigheden is noodzakelijk. Daarnaast volgen de veranderingen elkaar steeds sneller op. Hoe doet u dat nou succesvol? 10 tips voor de manager.

 1. Stel vast wie u aan boord wilt hebben. Het maakt een enorm verschil als u werkt met mensen die wel willen en kunnen. Stel vast of u de juiste bemanning aan boord hebt en wees bereid aanpassingen te doen als dat niet zo is.

 2. Zoek samen naar de juiste weg. Goed veranderen is een doel hebben en vervolgens met de mensen van uw organisatie samen zoeken naar de beste manier om dat doel te bereiken. Neem mensen daarin zeer serieus, goede kans dat dat jaren niet is gedaan.

 3. Kies en accepteer de consequenties. Samen zoeken en dingen 'laten gebeuren' is natuurlijk heel mooi, maar wees ook bereid om op de juiste momenten keuzes te maken en kaders te schetsen. En misschien daarmee wel eens een keer een negatieve boodschap te hebben.

 4. Creëer een visie. Veranderen zonder visie is als een stuurloos schip. Ergens raakt ze aan de grond. Maar wat is nou zo'n visie? Een goede visie is ambitieus, haalbaar en vooral gemaakt om te communiceren. Een visie bevat (1) een waardering voor de ontwikkeling tot op heden; (2) de redenen waarom verandering noodzakelijk is; (3) het gekozen doel en te behalen resultaten. Maak zo'n visie vooral met de mensen.

 5. Leer. Leer van zaken die goed gaan en beter kunnen. Ik kom zelden tegen dat de leercyclus rond is. Met als gevolg dat bedrijven zich slecht ontwikkelen en voortdurend weer het wiel proberen uit te vinden.

 6. Werk in kleine stappen. Verander in kleine stappen. Mij bevallen stappen van steeds drie maanden goed. Dit houdt de verandering flexibel en creëert focus. Het is veel makkelijker iets gedaan te krijgen wat binnen drie maanden afmoet, dan iets wat pas over drie jaar hoeft af te zijn. Dat laatste kan morgen ook nog.
  Zorg dan ook dat in elke stap tastbare producten van de verandering worden opgeleverd. De organisatie beweegt met het succes wat u bereikt en niet (tenminste niet voor langere tijd) met de mooie woorden waarmee u gestart bent.

 7. Laat mensen hun verantwoordelijkheid pakken. Laat de verschillende betrokkenen zelf ook hun verantwoordelijkheid pakken door zelf de plannen te maken en zelf te verantwoorden aan collega's wat ze hebben gedaan.

 8. Borg de afspraken. Ik heb een manager wel eens horen zeggen: "Als we nieuwe afspraken maken, dan houden we ons daar toch gewoon aan?". Kansloos! De intentie van deze manager was natuurlijk goed. Het gaat ook vaak niet om onwil, maar iets nieuws vraagt nou eenmaal meer energie dat het bestaande. Het bestaande is makkelijker. Dit geldt zeker op momenten van crisis/ drukte. We veren zo weer terug naar waar we vandaan kwamen. Er moet dus een borging worden afgesproken. En dat is net zolang nodig tot het nieuwe gedrag volledig is ingesleten.

 9. Wees voorbereid op een lange reis. Veranderen is niet altijd eenvoudig. om echt dingen anders te doen zijn soms vervelende ingrepen nodig. Soms doet dat pijn. Mensen maken dan in het bedrijfspolitieke veld vaak rare sprongen. Zeggen bijvoorbeeld de verandering te steunen, maar doen averechts; Of proberen een vorm van oppositie te creëren bij de koffieautomaat; Of proberen de sponsor van het verandertraject in discrediet te brengen zodat zijn/ haar positie verzwakt; etc.
  Wees voorbereid op een lange reis, maar zorg (zie punt 6) voor voldoende beloning onderweg. Beloning waaruit blijkt dat de weg goed is.

 10. Laat u helpen. Natuurlijk moet uw organisatie de verandering zelf uitvoeren en dragen. Maar het daadwerkelijk op gang brengen en houden van verandering vraagt extra energie. Heeft u die in huis? En is het mogelijk de extra taken te doen naast de bestaande, ook al drukke, lopende werkzaamheden? Te vaak zie ik veranderingen niet gerealiseerd worden ten gevolgde van goed bedoelde pogingen het helemaal zelf te doen. Daarnaast heeft een externe change agent het voordeel dat deze een vakman is in verandering. U zult zelf u weg moeten zoeken, maar begeleid door een ervaren facilitator gaat dat een stuk sneller.


Reacties


2 reactie(s) op dit bericht

Paul Roling

30 januari 2015
Helemaal waar! Ik zou er graag dit aan willen toevoegen: weet waar je vandaan komt. Ken de organisatie die je wilt veranderen. Een open deur? Te vaak zie ik veranderaars interventies toepassen die gewoon niet passen op/bij de organisatie. Een goede diagnose vooraf (en uptodate houden tijdens het veranderproces) is essentieel.

Beantwoorden

Michel van der Koogh

02 februari 2015
Als aanvulling op deze 10 tips en de reactie van Paul; Een heldere noodzaak voor de verandering waarmee de medewerkers zich kunnen identificeren en waarbij ook hĂșn voordelen naar voren komen, is onontbeerlijk om een verandering te laten slagen.

Beantwoorden

Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.