Overheid verspilt jaarlijks 1 tot 5 miljard door ICT-projecten


15 oktober 2014
Categoriën: Veranderen van gedrag, Projectbesturing

Net een interessant verhaal op de radio en net op nu.nl nagelezen. De uitslag van de commissie Elias. Het is nu 2014. De commissie stelt dat er 1 tot 5 miljard per jaar aan belastinggeld wordt verspild. Dit was in 2007 ook al eens geconstateerd. Ik ben het daarom van harte eens met conclusie en aanbeveling nummer 10: Het ontbreekt de rijksoverheid aan lerend vermogen op ICT-gebied. Dat heeft de overheid nu wel bewezen in 7 jaar.

Overheid moet leren van fouten

Citaat uit het eindrapport:

"Het is nu tijd dat de rijksoverheid gaat leren van haar fouten. Daarbij zal ook de Tweede Kamer haar controlerende rol op ICT-gebied meer moeten waarmaken. Tot nu toe zijn de uitkomsten van eerdere ICT-onderzoeken vooral omgezet in structuurveranderingen, terwijl juist het gedrag en de werkwijze moeten veranderen bij alle betrokkenen. Met de oprichting van het BIT, in de context van de overige aanbevelingen in dit rapport, biedt de commissie een basis voor deze gedragsverandering."

Het gaat dus voor een belangrijk gedeelte om gedragsverandering.

En nu implementeren?

Maar wellicht heb ik het rapport nog te vluchtig gelezen, ik mis nog wat. De commissie stelt o.a. voor een tijdelijke ICT autoriteit in te zetten voor het toetsen van projecten boven de 5 miljoen. Goed idee natuurlijk. Maar ik lees veel minder over hoe het nu moet met de monitoring van projecten. Want daadwerkelijk projecten goed laten gaan zit 'm niet alleen in het maken van goede plannen. Dit is een basis. Het echte werk zit 'm in het goed uitvoeren van de besturing op dat soort projecten.
Een vingerwijzing op dat punt wordt gedaan in conclusie 7 "Het ICT-projectmanagement is zwak". Als hiermee bedoeld wordt het gehele systeem van besturing van projecten en niet alleen die arme projectmanager dan snap ik 'm.

Kortom: een spijtig, niet geheel onverwacht, maar wel weer interessant verhaal.

Uiteindelijk zit de sleutel tot succes in leren van fouten. Ik hoop dat dat nu gaat gebeuren.Reacties


Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.