Veranderen is niet zweverig (4)


10 augustus 2014
Categoriën: Verandermanagement, Good to Great, High Performance

Eerder had ik het al over 'Good to Great' van Jim Collins. Toen i.h.k.v. level 5 leiderschap. In de serie artikelen over boeken zou ik aan het boek van de heer Collins wel wat meer aandacht willen geven dan 'alleen'  Level 5 leiderschap. Het boek is namelijk fantaaaastisch! Ik mag wel zeggen dat ik bijzonder onder de indruk ben van het gedegen onderzoek en overtuigende schrijfstijl.

Collins laat op basis van onderzoek zien wat bedrijven werkelijk langere tijd succesvol maakt.

Bevindingen

  • Start met het bouwen van een (directie)team zonder compromissen te sluiten op kwaliteit. Zonder goed functionerend team gaat het niet lukken. Selecteer mensen op attitude, niet op een bepaald specialisme. Als mensen de goede houding hebben, zo is de gedachte, weten ze vanuit de koers van het bedrijf mee te bewegen en blijven niet hangen in een bepaalde richting. Grappig genoeg was dit ook één van de conclusies die getrokken werd in het ronde tafel gedeelte van het laatste RibbonWood Mini Seminar.
  • Kies pas daarna de richting die je wil bewandelen. Discussieer veel, geef veel ruimte voor meedenken. Maar als er gekozen is sta dan allemaal achter de genomen beslissing en ga ervoor.
  • Confronteer de brute feiten (Confront the Brutal Facts of Live) en ga voor de koers die je gekozen hebt. Bepaal bijvoorbeeld niet bij elke nieuwe CEO een nieuwe koers.

Vliegwiel

Collins praat over een vliegwiel wat zeer goed presterende bedrijven aan het draaien hebben weten te krijgen. Met een goed team, met gedragen discussies, met een duidelijke richting, maar vooral met consistentie en lef. Lef om door te gaan in de richting waarin je gelooft.

Geldt dit ook nu nog?

'Good to Great' dus wat mij betreft een bijzonder boek. Wat ik me wel afvraag is het volgende: Er zijn bedrijven onderzocht die in een periode van 15 jaar een gewone performance naar een extreem goede performance hebben weten om te zetten. Daarna zijn die bedrijven 15 jaar daarna nog gevolgd om te zien of ze dat hoge prestatieniveau wisten vast te houden. De eerste druk van het boek verscheen ergens begin 2000. De onderzochte periode was dus +/- 1965 - 2000.

Het tempo van veranderen is hoger geworden dan voorheen. Zouden de bevindingen van dit boek nog steeds gelden?Reacties


Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.