Van Gaal als Verandermanager?


12 juni 2014

In het kader van het WK2014 leek het me wel eens leuk een discussie te stellen: Is van Gaal en goede verandermanager? Enerzijds zou je kunnen stellen van wel:

  • Hij lijkt zich weinig aan te trekken van de meningen van individuele spelers, maar voert als een leider gewoon zijn manier van werken in
  • Hij doet dat niet alleen naar het team, maar is ook zeer consequent naar de pers
  • Hij heeft bij meerdere teams met die houding zeer goede resultaten weten neer te zetten. Dat dwingt respect af (dan moet er toch ook wat veranderd zijn zou je toch zeggen)
  • Ik denk dat hij zaken wel programmatisch, vanuit een duidelijk plan aanpakt
  • Hij heeft geen enkele moeite met het selecteren van het team
  • Gegeven het aantal jonge spelers is hij ook duidelijk voor het inbrengen van een frisse wind

Wat weer tegen hem spreekt is dat:

  • Hij zich weinig lijkt aan te trekken van de meningen van individuele spelers. Kan hij zo wel de kracht uit de spelers zelf halen. In vermoed dat hij het begrip leidende coalitie niet kent.
  • Beetje in lijn van de vorige lijkt hij ook weinig op te hebben met stakeholdermanagement: Hoe moet ik welke groep benaderen voor maximaal resultaat?
  • Wel een duidelijk plan, maar weinig bottom-up inbreng.

Als ik het zo uitschrijf merk ik dat ik meer positieve dan negatieve zaken opschrijf. Verfrissend,  van Gaal een paar maanden als interim, of niet?Reacties


1 reactie(s) op dit bericht

Koen

13 juni 2014
Ik denk dat Van Gaal een paar maanden aan het roer bij bepaalde organisaties (ik zal geen namen noemen)... heel verfrissend kan werken. Of Van Gaal op lange termijn voor een organisatie toegevoegde waarde gaat brengen vraag ik me af. Van Gaal is namelijk heer en meester in korte termijn visies. Zijn enige doel is het winnen van het WK (ook als trainer bij een club is zijn enige doel dat ene seizoen waar hij op dat moment mee bezig is). De opdracht die een manager/directeur/bestuurder van een organisatie heeft is gericht op de lange termijn! Met dit verschil denk ik dat Van Gaal heel veel toegevoegde waarde kan leveren aan veranderingen die direct voordeel op moeten leveren. Vraag hem echter niet om een een verandering door te voeren die op lange termijn voordeel gaat bieden.

Beantwoorden

keeslindhout

13 juni 2014
Eens Koen. Ik denk dat van Gaal een heel goede is, maar ook dat ie veel stuk maakt. Op de langere termijn gaat dat niet werken.

Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.