Wie is die verandermanager (2)?


11 mei 2014
Categoriën: Change agent, Implementer

Een paar berichten geleden, op 6 maart, scheef ik over de rol van de Change Agent. Ik haalde daarin de rollen naar voren zoals O'Neill deze heeft gepubliceerd. Te weten:

  • De sponsor. Het directielid, met budget, steun en support;
  • De implementer. De lijnmanager, met mandaat om ook echt veranderingen door te voeren in proces, organisatie, middelen, mensen;
  • De change agent. De externe verandermanager. Zit niet in de organisatie en daarmee ook niet in de politiek van de organisatie. Heeft ook geen last van blinde vlekken en is een expert op veranderen.

Ik ging toen in op de rol van de Change Agent.

Vandaag zou ik het willen hebben over de rol van de Implementer. De Implementer is de lijnmanager die de verandering daadwerkelijk moet uitvoeren. Van een ideale implementer verwacht je dat hij/ zij zijn vak verstaat en daarnaast de verandering omarmt.

Aangezien veranderingen een constante zijn, (echt!) en zich steeds sneller voltrekken, kan het geen kwaad als de implementer ook enige veranderkennis heeft. Wat je vooral wil van een implementer is dat hij/ zij in staat is te doen. Een beetje verandering doet pijn. Kan bijvoorbeeld zijn dat de personele bezetting moet worden aangepast. Dan moet je (1) inzien dat dat noodzakelijk is om het veranderdoel te bereiken; (2) bereid en kundig zijn om de verandering met de individuen te bespreken en zorgen dat de verandering plaats vindt.

De rol van implementer is daarmee niet eenvoudig en misschien wel het belangrijkste 'onderdeel' in het mogelijk maken van verandering.Reacties


Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.