Het belang van het scoreboard/ planbord


04 mei 2014
Categoriën: Planbord, Scoreboard

Ik kan het belang van het scoreboard/ planbord niet vaak genoeg benadrukken.

Het planbord creëert focus met een team. Het maakt dat je aan elkaar zaken moet uitleggen over wat je hebt gedaan en van plan bent te gaan doen. Het creëert daarmee transparantie en stimuleert het team van binnenuit tot grotere performance. Daarnaast is druk vanuit de mensen waar je mee samenwerkt om iets wel of niet te doen vele malen groter dan de druk die een manager zou kunnen opleggen.

Het scoreboard kan een barometer zijn: Hoe staat het met de performance van onze producten? Hoe scoren de verschillende afdelingen in het realiseren van die performance? Het scoreboard heeft daarmee hetzelfde stimulerende effect.

Ik ben hiermee het scoreboard en planboard gaan waarderen als een zeer waardevol verandertool.Reacties


2 reactie(s) op dit bericht

Claudia

19 mei 2014
Mee eens als het gaat om een bedrijf of teamperformance weergave/meting. Echter, bij individuele doelstellingen geldt voor de ene medewerker dat een scorebord/planbord als extra stimulans werkt. Maar bij de andere medewerker kan het scorebord/planbord 'buikpijn' en in mijn ogen 'onnodige druk' veroorzaken. Dat kan ten koste gaan van de performance en het team uit balans halen. Blijf bij individuele doelstellingen kijken naar de mensen en geef ze de individuele begeleiding om ze optimaal te laten functioneren=presteren!

Beantwoorden

keeslindhout

19 mei 2014
Claudia, Als mensen werken in en bedrijfsmatige omgeving worden er vaak resultaten verwacht. Dan vind ik het niet erg om een bepaalde reƫle (team)druk op te bouwen. Dit vervangt uiteraard niet de aandacht die ook het individu vanuit bv. zijn/ haar lijnmanager/ projectleider mag verwachten.

Koen

07 mei 2014
Ik mis iets aan het verhaal: Een scoreboard/plandbord heeft natuurlijk pas zin als wij allemaal weten waar we over praten. We moeten met dezelfde bril kijken naar dit bo(a)rd. Het is 15-0, nu denkt een voetbalfan; nou daar is flink gescoord. Het betreft hier echter een scoreboard op een tennisbaan. Zo ook met planborden. We moeten weten waarom we dit doen, wat is het doel erachter, maar nog belangrijker: waar kijken we naar?! Welke elementen zetten we op dit bord en hoe specifiek moeten de items op het bord beschreven zijn? Maak het middel niet tot doel, maar nut het middel uit voor een helder doel!

Beantwoorden

Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.