Externe hulp bij veranderen?


28 maart 2014

Vrijwel elk bedrijf is zich bewust dat ze zich voortdurend moeten aanpassen op veranderende omstandigheden. Ze zijn echter niet allemaal van overtuigd dat dit het beste werkt met een externe facilitator. Waarom wel? Waarom niet? 4 redenen om dit wel extern te laten begeleiden.

Zo'n verandering is natuurlijk heel structureel. Tenminste, dat is wel het type verandering waar het hier over gaat. Het behalen van tijdig succes is daarbij heel belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat de lijn in charge moet zijn en de leiding moet nemen. Tegelijkertijd ben ik er net zo van overtuigd dat ze niet zonder externe begeleiding kan. Waarom?

1 - Bedrijven zijn vaak niet de beste veranderaars. Het bedrijf is nl. ingericht om de functie die ze doet goed te doen. Bijvoorbeeld het laten rijden van treinen of het laten vliegen van vliegtuigen. Succesvol veranderen hoort daar zelden bij. Dit terwijl dit wel een vakgebied is, een specialisme.

2 - De interne kan de schijn tegen hebben en misschien wel eens minder duidelijk zijn. Internen hebben altijd een nadeel t.o.v. externe begeleiding. Internen maken per definitie deel uit van het politieke veld. Waardoor ze niet neutraal genoeg ontvangen worden door de collega’s; Daarnaast is het voor een interne lastig om voldoende hard de pijnpunten van de organisatie bloot te leggen. De interne maakt immers onderdeel uit van het beloningssysteem van het bedrijf en dat kan wel eens op gespannen voet met elkaar staan

3 - Kennis van buiten het bedrijf kan helpen.
Tenslotte neemt de externe over het algemeen meer kennis van buiten mee, wat een meer onbevangen blik naar binnen geeft.

4 - Tijd.
Het zou best wel eens kunnen dat sommige interne managers zeer goede veranderaars zijn. Maar succesvol veranderen is ook een kwestie van focus. Je kunt het er niet even bij doen. Hoe kan je als interne manager voldoende aandacht besteden aan het verandertraject?Reacties


Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.