Veranderen van gedrag lukt toch niet


12 februari 2014
Categorie: Veranderen van gedrag

Ik hoor mensen (managers, directeuren) met enige regelmaat zeggen dat het veranderen van gedrag toch niet lukt. Dit wordt dan bedoeld als algemeen-altijd-waar statement, of specifiek voor een groep mensen die al heel lang hetzelfde doet.

Als dit statement waar zou zijn zouden we alle duur betaalde voetbaltrainers naar huis kunnen sturen. Zet gewoon maar de juiste mensen bij elkaar en het gebeurt. Of niet. Je kunt het gedrag - dus in dit geval hoe het team samenspeelt - toch niet beïnvloeden. Gelukkig bewijzen de goede voetbaltrainers (lees hiervoor gerust ook andere sporten) dat hun functie wel degelijk de moeite waard is.

Toegeven: Ik denk dat het heel lastig is de individuele waarden/ karaktertrekken van een individu te veranderen. Maar ik ben er vast van overtuigd, ook vanuit mijn praktijk, dat teams goed te veranderen zijn. Haal dan wel de eventueel belemmerende factoren weg zoals slecht werkende processen, slechte managers, slechte middelen, etc, en coach team onderweg naar het beoogde resultaat.

Dan blijkt vaak in de praktijk dat mensen er echt heel enthousiast van worden. Mits goed gebracht krijgen mensen nieuwe energie van veranderen en dat is altijd weer heel prettig om getuige van te mogen zijn.Reacties


1 reactie(s) op dit bericht

binnert

12 februari 2014
en weet je wat het codewoord is voor succes.....? Aandacht! Het klinkt zo simpel, theoretisch is dat ook zo :-)

Beantwoorden

Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.