Houden van verandering


16 mei 2014
Categoriën: Houden van verandering, Perspectief, Weerstand

Kun je houden van verandering? Ik ben afgelopen dinsdag bij MBAineendag geweest van Tiggelaar. In de middag belde Kenneth Blanchet in (van o.a. One Minute Manager). Was op zich een boeiende sessie, maar wat me daar vooral intrigeerde waren de vragen vanuit het publiek. Eén daarvan was: "Kun je ervoor zorgen dat mensen gaan houden van verandering". Dit ingegeven vanuit een vragensteller die ongetwijfeld allerlei weerstanden tegenkwam. Het antwoord van de heer Blanchet was: Informeer de mensen en geef ze perspectief.

Ik ben het daarmee eens. Eigenlijk ben ik nog nooit opgelopen tegen weerstand vanuit medewerkers, ook niet van mensen waarvan sommige managers aangeven dat een bepaalde afdeling was 'vastgeroest' (wat steeds maar weer niet waar bleek te zijn). Hooguit van managers die status of macht dreigen kwijt te raken, terwijl dat juist (in hun ogen) hun reden voor bestaan is. Het cliché, en tegelijkertijd erg waar, is: Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. Je moet mensen dus betrekken in de verandering, de kans geven perspectieven te ontdekken, het waarom van het gebeuren uitleggen, samen oplossingen voor vraagstukken bedenken, en nog eens uitleggen, en nog eens, ...
En ja, er kan een zekere angst zijn. Verandering betekent ook dat je niet helemaal de toekomst kan voorspellen. Er is onzekerheid. Dat kan angstig zijn. Wees daar eerlijk over. Want verandering is leuk, het biedt ook kansen. Help deze mensen nieuwe perspectieven te ontwikkelen.

Al met al, ik ben ervan overtuigd: Mensen kunnen houden van verandering.Reacties


Replay Reactie

Anuleren replay

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.